Β' Παιδιατρική Κλινική

Διευθυντής: Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδρέας Γιαννόπουλος

Η Β΄ Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί από το 1974 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Από το 1954 στην ίδια θέση υπήρχε η Α΄ Παιδιατρική Κλινική η οποία μετεφέρθη το 1974 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο και έτσι ιδρύθηκε η Β΄ Παιδιατρική Κλινική (ΦΕΚ 79/4-4-1973). Η λειτουργία της Κλινικής συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα παιδιά.

Η ανάπτυξη όλων των εξειδικεύσεων και των υποστηρικτικών εργαστηρίων δίνει τη δυνατότητα στην Κλινική μας να εφαρμόζει με επιτυχία το κλινικό, ερευνητικό, διδακτικό και εκπαιδευτικό της πρόγραμμα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ειδικευόμενους Παιδιάτρους και Γενικής Ιατρικής. Επίσης συμβάλλει ουσιαστικά στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση και στην δια βίου μάθηση με τις ετήσιες Ημερίδες της και την συμμετοχή των μελών της σε Σεμινάρια, Συνέδρια, Ημερίδες Διεθνείς και Πανελλήνιες.

Στην Κλινική υπάρχουν τα παρακάτω Τμήματα:

 • Τμήμα Γενικής Παιδιατρικής
 • Τμήμα Νεογνολογικό
 • Τμήμα Καρδιολογικό
 • Τμήμα Νευρολογικό
 • Τμήμα Νεφρολογικό
 • Τμήμα Αναπνευστικό
 • Τμήμα Γαστρεντερολογικό
 • Τμήμα Αιματολογικό – Ογκολογικό (20 κρεβάτια)
 • Τμήμα Νευρομυϊκών Παθήσεων.

Στην Κλινική υπάγονται τα παρακάτω εξειδικευμένα εργαστήρια:

 • Αιματολογικό εργαστήριο
  Υπεύθυνοι ιατροί: Θεοδότης Παπαγεωργίου, Παιδίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ, Νικόλαος Γομπάκης Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Αιματολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Χατζηπαντελής Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιος Τραγιαννίδης Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Αιματολογίας ΑΠΘ.
  Στο Εργαστήριο ελέγχονται αιματολογικοί παράμετροι (γενική αίματος, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, ειδικές ανοσοϊστοχημικές χρώσεις) καθώς επίσης και επιστρώσεις περιφερικού αίματος και μυελού για τυποποίηση και καλοήθων και κακοήθων νοσημάτων του αίματος.
 • Εργαστήριο Γενετικής
  Στο Εργαστήριο Γενετικής απασχολείται η Βιολόγος-Κυτταρογενετίστρια κ. Ελένη Ξανθοπούλου .
  Στο εργαστήριο γίνεται η εξέταση καρυότυπου από λεμφοκύτταρα περιφερικού αίματος.
  Η εξέταση γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (2310-993523). Εξυπηρετούνται όλοι όσοι έχουν ανάγκη της εξέτασης είτε είναι παιδιά είτε ενήλικες.
  Τα αποτελέσματα δίνονται κάθε Τετάρτη έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση με το Εργαστήριο. Επίσης κάθε Τετάρτη γίνεται Ιατρείο Συμβουλευτικής Γενετικής απο την Παιδίατρο - Βιολόγο-Γενετίστρια κ. Στυλιανή Φιδάνη (Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ)
 • Εργαστήριο Ηλεκτροεγκεφαλογράφου
  Υπεύθυνος ιατρός: κ. Ευάγγελος Παύλου, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Νευρολογίας. Στο εργαστήριο επίσης συμμετέχει και η κ. Ευτέρπη Παυλίδου (Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ) και η Παρασκευάστρια Συμεωνίδου Μαρία.
  Στο Εργαστήριο αυτό γίνεται ηλεκτροεγκεφαλογραφικός έλεγχος (ΗΕΓ) καθημερινά μετά από συνεννόηση του παραπέμποντος κλινικού γιατρού με το εργαστήριο για παιδιά που νοσηλεύονται. Επίσης για ασθενείς του νευρολογικού Εξωτερικού Ιατρείου (Ε.Ι.), μετά από ραντεβού.
  Αιμοληψίες για επίπεδα φαρμάκων στέλνονται στο Κεντρικό Βιοχημικό Εργαστηριο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ή την Ιατροδικαστική εφ΄ όσον δεν μπορούν να προσδιορισθούν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
  Τα ΗΕΓραφήματα αφού εκτιμηθούν από τον κ. Παύλου, αποστέλλονται με τα αναλυτικά πορίσματα στα παραπέμποντα τμήματα με το ονοματεπώνυμο του ασθενούς και τον αριθμό του θαλάμου.
  Ο κ. Παύλου και η κ. Παυλίδου  επίσης είναι υπεύθυνοι για τα Νευρολογικά περιστατικά που προσέρχονται στο Τμήμα Νευρομυϊκών παθήσεων.
 • Καρδιολογικό εργαστήριο
  Υπεύθυνος ιατρός: κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής- Παιδιατρικής Καρδιολογίας
  Στο Εργαστήριο αυτό γίνονται ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και υπερηχογράφημα καρδιάς (ECHO) καθημερινά μετά από συνεννόηση του κλινικού ιατρού με το εργαστήριο για παιδιά που νοσηλεύονται. Επίσης τα παιδιά του καρδιολογικού εξωτερικού ιατρείου (Ε.Ι.) εξυπηρετούνται με ραντεβού που την ευθύνη έχει το γραφείο των ραντεβού του Νοσοκομείου μας. Οι επείγουσες περιπτώσεις που χρήζουν άμεσου ελέγχου από τα διάφορα Νοσοκομεία εξυπηρετούνται χωρίς καθυστέρηση και χωρίς ραντεβού. Τα ΗΚΓραφήματα και τα υπερηχογραφήματα καρδιάς αποστέλλονται από τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου στον παραπέμποντα γιατρό.
  Ο κ. Γιαννόπουλος επίσης είναι υπεύθυνος για τα Καρδιολογικά  περιστατικά που προσέρχονται στο Τμήμα Νευρομυϊκών παθήσεων.
  Στο εργαστήριο αυτό απασχολούνται η Καρδιολόγος Αναστασία Κεϊβανίδου Πανεπιστημιακή υπότροφος ΑΠΘ και η Παιδίατρος Ειρήνη Τζήμου αμισθη επιστημονική συνεργάτης. Στο προσωπικό περιλαμβάνεται επίσης η παρακευάστρια κ. Δήμητρα Παπαζήση (ΕΣΥ).
 • Τμήμα Νευρομυϊκών παθήσεων (MDA)
  Στο Τμήμα απασχολούνται ο κ. Α. Γιαννόπουλος Αν. Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Καρδιολογίας ΑΠΘ, ο κ. Ε. Παύλου Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Νευρολογίας ΑΠΘ, η κ. Ε. Παυλίδου Παιδίατρος, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, η κ. Κ. Χαϊδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, η κ. Λ. Δαμιανίδου Παιδίατρος Πανεπιστημιακή Υπότροφος ΑΠΘ και η Λ. Φιδάνη Παιδίατρος Βιολόγος-Γενετίστρια Αν.Καθηγήτρια ΑΠΘ.

  Τους ενήλικες με νευρομυϊκές παθήσεις παρακολουθούν  ο κ. Β. Κιμισκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, ο κ. Η. Αλαφροπάτης, Ορθοπαιδικός, ο κ. Ν. Χαβούζης, Πνευμονολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος ΑΠΘ, και οι Φυσιοθεραπευτές Ζ. Τόπτζη και Δ. Σδράβου

  Γραμματέας του Τμήματος είναι η κα. Ε. Σχορετσανίτη.

Στην Κλινική λειτουργούν τα παρακάτω Ειδικά Τακτικά Παιδιατρικά Εξωτερικά Ιατρεία το πρόγραμμα των οποίων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ:

 • Νευρολογικό
 • Νεφρολογικό
 • Υπέρτασης παιδιών και εφήβων
 • Καρδιολογικό
 • Αιματολογικό
 • Ογκολογικό
 • Γαστρεντερολογικό
 • Συμβουλευτικής Γενετικής
 • Γενικής Παιδιατρικής

Τα ραντεβού για τα ως ανω Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία κλείνονται στην γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων στα τηλ 2313 303 313, 2313 303 314

Στην Κλινική υπάρχει Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα το οποίο με απόφαση του ΚΕΣΥ (ΦΕΚ236/29-12-1994) χορηγεί τρίμηνη ειδικότητα Παιδοκαρδιολογίας σε ειδικευόμενους Καρδιολόγους.

Λειτουργεί στην Κλινική Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων, MDA Hellas. Είναι η μοναδική Μονάδα για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από νευρομυϊκές παθήσεις στην Βόρειο Ελλάδα, Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία. Η άλλη Μονάδα νευρομυϊκών παθήσεων λειτουργεί στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και ακόμη μια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο.

Επίσης στην Κλινική υπάρχει Παιδοαιματολογικό – Παιδοογκολογικό Τμήμα για την νοσηλεία παιδιών με καλοηθή και κακοηθή αιματολογικά καθώς και με συμπαγείς όγκους της παιδικής ηλικίας. Στο τμήμα αυτό απασχολούνται ο κ. Θ. Παπαγεωργίου, Διευθυντής ΕΣΥ, ο κ. Ε. Χατζηπαντελής Επικ. Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρικής Αιματολογίας ΑΠΘ, ο κ. Α. Τραγιαννίδης, Επικ. Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρικής Αιματολογίας ΑΠΘ, καθώς και οι Πανεπιστημιακές Υπότροφοι Λ. Δαμιανίδου και Μ. Παπαγεωργίου.

Τέλος στην Κλινική νοσηλεύονται παιδιά με ρευματολογικά, καρδιολογικά, αναπνευστικά, γαστρεντερολογικά και με γενικά παιδιατρικά νοσήματα.

Υπάρχει επιστημονική συνεργασία με τις άλλες Κλινικές και τα εργαστήρια του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και των άλλων Νοσοκομείων εσωτερικού και εξωτερικού για την διερεύνηση και αντιμετώπιση των μικρών ασθενών.

Με δύο μεγάλες δωρεές ανακαινίσθηκαν δύο Τμήματα της Κλινικής. Συγκεκριμένα με την δωρεά του αείμνηστου Γ. Παντελάκη ανακαινίσθηκε το Παιδοογκολογικό Τμήμα. Το Τμήμα αυτό είναι σήμερα ένα υπερσύγχρονο Τμήμα για την νοσηλεία των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα. Με την δωρεά των Θερμαϊδων ανακαινίσθηκαν δύο θάλαμοι της Κλινικής για την νοσηλεία των παιδιών με Παιδοκαρδιολογικά νοσήματα.

Τον Ιούλιο του 2016 εγκαινιάστηκε η ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής μετά από ευγενική χορηγία του ιδρύματος "Σταύρου Νιάρχου" με φορέα υλοποίησης την "Ανοικτή αγκαλιά".

Η δύναμη της κλινική σήμερα είναι 60 κλίνες, απο τις οποίες οι 20 είναι στο Ογκολογικό Τμήμα. Κάθε χρόνο εξετάζονται στα τακτικά εξωτερικά και επείγοντα ιατρεία, περίπου 13.000 με 14.000 παιδιά και νοσηλεύονται ετησίως περίπου 3.000 παιδιά.


Επικοινωνία με τη Κλινική


Email:
bpedclin@auth.gr

Γραμματέας Κλινικής:
Μαρίνα Γαλανοπούλου
Τηλ.: 2310 994801
Φαξ: 2310 994803

Ιστοσελίδα:
bped.gr


Β' Παιδιατρική Κλινική


Σχεδιάγραμμα Πρόσβασης

Σχεδιάγραμμα Πρόσβασης στη Β Παιδιατρική Κλινική
Β' Παιδιατρική Κλινική

Σχεδιάγραμμα Κλινικής

Σχεδιάγραμμα Πρόσβασης στη Β Παιδιατρική Κλινική
Β' Παιδιατρική Κλινική

Σχεδιάγραμμα Πρόσβασης

Σχεδιάγραμμα Πρόσβασης στη Β Παιδιατρική στο Παιδογκολογικό Τμήμα
Β' Παιδιατρική Παιδογκολογικό