Κέντρο αιμοδοσίας

Διευθύντρια: Ελένη Χασαποπούλου - ΜατάμηΣημαντική ανακοίνωση προς τους αιμοδότες μας (29-12-2015)

Επειδή άρχισε η λειτουργία του νέου ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ, παρακαλούμε οι αιμοδότες μας να έχουν μαζί τους ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ή ΑΛΛΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Επίσης χρειάζεταί ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τον ΑΡΙΘΜΟ ΑΜΚΑ τους.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΗ ιστορία της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου αρχίζει το 1952, τότε δηλαδή που δημιουργήθηκε η Εθνική Υπηρεσία Αιμοδοσίας, καταρτίστηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Αιμοδοσίας και ιδρύθηκαν τα τέσσερα πρώτα Περιφερειακά Κέντρα Αιμοδοσίας, που περιελάμβαναν το «Κέντρο Αιμοδοσίας Θεσσαλονίκης » με Διευθυντή τον Θωμά Βαφειάδη. Αυτό λειτούργησε αρχικά στο Κεντρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και σύντομα μεταστεγάστηκε στο Νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α.

Σταδιακά  ιδρύθηκαν στη χώρα μας άλλα 12 Περιφερειακά Κέντρα Αιμοδοσίας. Η συμβολή του Περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ στην εθνική προσπάθεια συλλογής αίματος από μη αμοιβόμενους δότες υπήρξε καθοριστική.

Στο ΑΧΕΠΑ λειτούργησε -για πρώτη φορά στη χώρα μας - Κέντρο Μοριακού ελέγχου του αίματος από 26 Μαϊου 2006. Ο έλεγχος γίνεται σε μονήρη δείγματα με τεχνική ΝΑΤ (ΝΑΤ-ΤΜΑ με Procleix Ultrio).

Η ανάγκη συγκέντρωσης των πραγματοποιουμένων ελέγχων (ορολογικού για μεταδιδόμενα νοσήματα και τυποποίησης ομάδας αίματος και φαινοτύπου) οδήγησε μετά το 2005 σε αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας και τη μείωση του κόστους. Το 2009 το Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού  Γενικού  Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Α.Χ.Ε.Π.Α ορίστηκε ως ένα από τα εννέα Κέντρα Αίματος της Ελλάδας, με Υπουργική απόφαση (Υ4γ/οικ.121672/8-9-2009 και ΥΑ 24713/15-9-2009, ΦΕΚ 2001/Β'/15.09.2009), που διέκρινε τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε Κέντρα Αίματος (9 συνολικά) και Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (101 συνολικά).

Έτσι, έχει τη διπλή αποστολή να λειτουργεί όπως κάθε Κέντρο Αίματος, αλλά και ως Νοσοκομειακή Υπηρεσία Μεταγγίσεων, καλύπτοντας πολλαπλές ανάγκες ασθενών όχι μόνο του Π.Γ.Ν.Θ.Α.Χ.Ε.Π.Α αλλά και πολλών άλλων Νοσοκομείων και θεραπευτηρίων.

Λειτουργεί:

 1. Κέντρο Αιμοληψιών (ολικού αίματος)

  Οι ώρες λειτουργίας για αιμοδότες είναι:
  Τις καθημερινές 8:30-13.30 και 17:30-19:30
  Το Σάββατο, την Κυριακή και αργίες 9:00-12:30
  Την Τετάρτη οι αιμοληψίες αρχίζουν ώρα 10.30

 2. Κινητή Μονάδα Αιμοληψιών (κατόπιν συνεννόησης )
 3. Τμήμα Προσέλκυσης και Διατήρησης Αιμοδοτών και συνεργασίας με συλλόγους αιμοδοτών (2310 993390)
 4. Τμήμα Αιμοπεταλιαφαίρεσης (οι συνεδρίες πραγματοποιούνται κατόπιν προσυνεννόησης και εξέτασης αίματος) Τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 993 399 και 2310 993 390
 5. Τμήμα διακίνησης Αίματος (τηλέφωνο 2310 993405)

  Αποκλειστική κάλυψη αναγκών σε αίμα διασυνδεόμενων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (ειπλέον του ΑΧΕΠΑ)

  • Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • Γ.Ν.Θ.  Γ. Γεννηματάς
  • Γ.Ν.Θ. ?γιος Δημήτριος
  • 424 ΣΝΘ
  • Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (πρώην "Λοιμωδών Νοσημάτων")
  • Νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων

  Αποκλειστική κάλυψη αναγκών σε αίμα  διασυνδεόμενων Ιδιωτικών Κλινικών από το ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ Π.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ
  Κλινική Κυανούς Σταυρός-EUROMEDICA
  Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ΕΠΕ

  Επιπλέον, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών σε αίμα πανελλαδικά, το Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ διακινεί (παραλαμβάνει και αποστέλλει) πολύ μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος ετησίως συνεργαζόμενο με όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας

 6. Εργαστήριο Παραγώγων αίματος, στο οποίο γίνεται επεξεργασία του αίματος και  λήψη μονάδων συμπυκνωμένων ερυθρών, πρόσφατου κατεψυγμένου πλάσματος και συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων, λευκαφαίρεση με εργαστηριακά φίλτρα και πλύσιμο ερυθρών
 7. Εργαστήριο ομάδων αίματος και ανεύρεσης φαινοτύπου
 8. Εργαστήριο συμβατότητας και ανοσοαιματολογικού ελέγχου (συμβατότητας  (25.130 δοκιμασίες συμβατότητας κατά το έτος 2011)
 9. Εργαστήριο Ορολογικού ελέγχου για μεταδιδόμενα με το αίμα νοσήματα
 10. Τμήμα θεραπευτικής αφαίμαξης
 11. Εξωτερικό Ιατρείο αυτόλογης προκατάθεσης αίματος (για αυτόλογη μετάγγιση)
 12. Εξωτερικό Ιατρείο διαταραχών αιμόστασης ? πήξης (από κοινού με την Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Ιατρός κύριος Φώτιος Γκιρτοβίτης)
 13. Συμβουλευτική αιμοδοτών  με θετικούς δείκτες για μεταδιδόμενα με το αίμα νοσήματα
 14. Συμβουλευτική αιμοδοτών με θετική άμαση Coombs
 15. Υποστηρικτικός εργαστηριακός έλεγχος ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Αιμοσφαιρινοπάθειες (γενική αίματος, φερριτίνη ορού, δείκτες μεταδιδόμενων με το αίμα νοσημάτων, άμεση Coombs, ανοσοαιματολογικός έλεγχος)
 16. Κέντρο Μοριακού Ελέγχου

Εξετάζει δείγματα αιμοδοτών από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας:

ΑΧΕΠΑ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΚΙΛΚΙΣ

ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΝΑΟΥΣΑΣ

ΕΔΕΣΣΑΣ

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΚΟΖΑΝΗΣ

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΒΕΡΟΙΑΣΔελτία Τύπου, επιστολές και άλλα έγγραφαΣχεδιάγραμμα Πρόσβασης

Σχεδιάγραμμα Πρόσβασης στο Κέντρο Αιμοδοσίας
Κέντρο Αιμοδοσίας