Κέντρο αιμοδοσίας

Διευθύντρια: Ελένη Χασαποπούλου - Ματάμη


14/06/2020
Αγαπητέ αιμοδότη, αγαπητή αιμοδότρια

Σήμερα, 14 Ιουνίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, δεν μπορούσαμε να σου αποδώσουμε τιμή με βραβεύσεις, δεν μπορούσαμε να σε καλέσουμε όπως άλλες χρονιές σε εορταστική εκδήλωση για να σου εκφράσουμε το μεγάλο «ευχαριστώ μας», αλλά είσαι στη σκέψη και στην προσευχή μας, όσο ποτέ πριν...

Είναι γνωστό τι δίνεις στην κοινωνία. Είναι γνωστό ότι προσφέροντας αίμα σώζεις τη ζωή συνανθρώπων μας. Κι ακόμη γνωστότερο ότι δεν θέλεις ανταπόδοση. Ότι το κάνεις με την καρδιά σου και δεν επιζητείς επαίνους και αναγνώριση... Κι αυτό σε κάνει ακόμη πιο πολύτιμο στα μάτια μας...

Σε μένα προσωπικά, έχεις προσφέρει πολλά όλα αυτά τα χρόνια που εφημέρευα στην Αιμοδοσία (από το 1988) ή που ήμουν στο τιμόνι της μεγάλης Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ (από το τέλος του 2010) κι έχεις γίνει κομμάτι του εσωτερικού μου κόσμου... Θα μου λείψεις πολύ από τον Δεκέμβριο που συνταξιοδοτούμαι... Αποχώρηση λόγω γήρατος λέγεται αυτό!... Με πολλούς από σας γερνούσα ταυτόχρονα, άλλους τους γνώρισα στα πρώτα τους νιάτα και -πρώτα ο Θεός- θα έρχονται πολλά ακόμη χρόνια μετά την αποχώρησή μου, να προσφέρουν το πολύτιμο αίμα τους...

Η ολιγόλεπτη επικοινωνία με καθέναν από σας στην εμπιστευτική συνέντευξη, ήταν πάντα κάτι πολύ ξεχωριστό. Είχε κάτι ιερό, κάτι μυσταγωγικό, είτε κυλούσε ομαλά και ήρεμα, είτε δείχνατε ανυπομονησία, βιασύνη, έως και θυμό και αγανάκτηση γιατί δεν θέλατε να περιμένετε τόσο πολύ, δεν σας άρεσαν οι πολλές ερωτήσεις, δεν βλέπατε τι σημασία έχει πόσες ώρες κοιμηθήκατε, δεν θέλατε να σταθεί εμπόδιο στην απόφασή σας να δώσετε αίμα η «τάδε» επέμβαση που κάνατε ή η «λίγη» ώρα που πέρασε από το γεύμα σας, ακόμη κι όταν ζητούσατε να παραβλέψουμε κάποιον άλλο προσωρινό λόγο απόρριψης... Ήταν τόσο όμορφο, να ερχόμαστε τελικά σε συνεννόηση και να φεύγουν τα σύννεφα... Ήταν πάντα συνάντηση ψυχών!...

Κάθε ένας από σας, κάθε αιμοδότης, κάθε αιμοδότρια, τόσο διαφορετικοί μεταξύ σας, αλλά τόσο όμοιοι στο φιλότιμο, στην παρόρμηση να βοηθάτε τον συνάνθρωπο, στην επιλογή να βάζετε την ανάγκη των ασθενών για αίμα πάνω από τη δική σας ανάγκη για ξεκούραση, στην προθυμία να τροποποιήσετε αμέσως το πρόγραμμά σας όταν σας καλούμε εκτάκτως για να τρέξετε να δώσετε λίγο από τον κόκκινο χρυσό που τρέχει στις φλέβες σας... Είστε...τα πολλά πρόσωπα της αγάπης!

Με την προθυμία σας μας συγκινείτε, με την «γκρίνια» και τα παραπονάκια σας μας κάνετε να ψάχνουμε διαρκώς καλύτερες λύσεις, με το χαμόγελό σας μας δίνετε κουράγιο και δύναμη...

Οι συνεργάτες μου κι εγώ σας ευχαριστούμε!
Ο Θεός να σας δίνει υγεία και χαρά κι άσβεστη φλόγα για προσφορά στον συνάνθρωπο!

Με όλη μου την αγάπη
Ιατρός Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη
Συντονίστρια Διευθύντρια του Κέντρου Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

25/04/2020
Αγαπητοί μας αιμοδότες

Όπως ήδη γνωρίζετε, για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησής σας, από 9 Μαρτίου 2020 λειτουργεί Αίθουσα Αιμοδοσίας εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ).

Είμαστε όλοι πολύ συγκινημένοι με την αρχική ανταπόκρισή σας, που μας επέτρεψε να έχουμε σχετική επάρκεια αίματος. Ωστόσο, μας ανησυχεί η μεγάλη κάμψη στον αριθμό αιμοληψιών που εμφανίστηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες και που ευχόμαστε να είναι παροδική...

Οι ασθενείς περιμένουν από σας το δώρο της ζωής!
Εμείς, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να σας το υπενθυμίζουμε!
Εσείς, με τη σειρά σας, παρακινείστε σας παρακαλούμε όσους περισσότερους μπορείτε, να προσφέρουν αίμα τακτικά!

Στην ΔΕΘ, ισχύει το παρακάτω ωράριο προσέλευσης αιμοδοτών:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 8:30-20:00
Τετάρτη: 10:30-20:00
Σάββατο, Κυριακή, Αργίες: 8:30-13:30

10/04/2020
Αγαπητοί αιμοδότες.

Λόγω των εορταστικών ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα, η Αίθουσα Αιμοδοσίας στην Δ.Ε.Θ., θα λειτουργεί εκτάκτως με τροποποιημένο ωράριο.

Συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Δευτέρα 13/4 έως και τη Μεγάλη Πέμπτη 16/4 το ωράριο προσέλευσης αιμοδοτών τροποποιείται σε 8:30-18:00 και από τη Μεγάλη Παρασκευή 17/4 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα 20/4 το ωράριο προσέλευσης αιμοδοτών τροποποιείται σε 8:30-12:00.

Από την Τρίτη του Πάσχα 21/4 και μετά, θα ισχύει πάλι το καθιερωμένο ωράριο :
-Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 8:30-20:00
-Τετάρτη: 10:30-20:00
-Σαββατοκύριακο & Αργίες: 8:30-13:30

Σας ευχόμαστε να περάσετε με κατάνυξη και γαλήνη αυτές τις Άγιες Ημέρες, συνεχίζοντας την προσφορά προς τον συνάνθρωπο μέσω της δωρεάς αίματος!

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, Καλή Ανάσταση, και Καλό Πάσχα!

7/04/2020
Αγαπητοί μας αιμοδότες

Λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της επιδημίας με τον νέο corona ιό, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες τρεις προγραμματισμένες μηνιαίες εξορμήσεις στην Καμάρα με την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Ακυρώνονται λοιπόν οι εξορμήσεις που είχαν προγραμματιστεί στις παρακάτω ημερομηνίες:
8 Απριλίου 2020
13 Μαΐου 2020
10 Ιουνίου 2020

Θα σας περιμένουμε για να προσφέρετε το δώρο της ζωής, όλον τον μήνα Απρίλιο στην Αίθουσα Αιμοδοσίας που λειτουργεί εντός της ΔΕΘ, σε αυτοτελή χώρο απέναντι από το περίπτερο 1.

Θα σας ενημερώνουμε για τυχόν άλλες αναγκαίες αλλαγές στο πρόγραμμα και στους χώρους, με νέες ανακοινώσεις.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

17/03/2020
Αγαπητοί μας αιμοδότες

Με τα αποθέματα αίματος να στερεύουν επικίνδυνα και για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησής σας, από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, στην Αίθουσα Αιμοδοσίας που λειτουργεί εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), θα ισχύει το παρακάτω ωράριο προσέλευσης αιμοδοτών:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 8:30-20:00
Τετάρτη: 10:30-20:00
Σάββατο, Κυριακή, Αργίες: 8:30-13:30

Οι ανάγκες μετάγγισης των ασθενών δεν μπορούν να περιμένουν!

Περιμένουμε λοιπόν εσάς και σας παρακαλούμε να διαδώσετε το μήνυμα!

ΚΑΘΕ ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ!


13/03/2020
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΘ (ΠΡΩΙ, ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ)

Αγαπητοί μας αιμοδότες.

Λόγω δύσκολης πρόσβασης πεζών και αυτοκινήτων στο Νοσοκομείο μας, εξαιτίας εκτάκτων επιδημιολογικών μέτρων, από την Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, διενεργούνται εντός της ΔΕΘ αιμοληψίες τις καθημερινές, σε κύτταρο (αυτοτελή χώρο) απέναντι από το περίπτερο 1, πολύ κοντά στην πύλη εμπορίου, δηλαδή στην είσοδο επί της οδού Εγνατίας.

Οι ώρες προσέλευσης αιμοδοτών είναι: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8:30-13:30, ενώ την Τετάρτη 10:30-13:30.

Ευχαριστούμε πολύ την Διοίκηση της ΔΕΘ για την όμορφη αίθουσα που μας παραχώρησε και η οποία, αναμένεται να λειτουργήσει επί ένα περίπου δίμηνο. Σκοπός μας είναι, να μπορούν να προσφέρουν αίμα με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία οι αιμοδότες, ώστε να μην απειληθεί η επάρκεια αίματος και τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ή η ποιότητα ζωής ασθενών.

Προς το παρόν, εντός Νοσοκομείου (στο Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ), θα γίνονται αιμοληψίες τις απογευματινές ώρες (Δευτέρα - Παρασκευή 17:30-19:30) καθώς και τις πρωινές ώρες σαββατοκύριακα και αργίες (9:00-12:30). Επίσης θα γίνονται συνεδρίες αιμοπεταλιαφαίρεσης, καθημερινές, με ραντεβού (2313303399).

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!09/03/2020
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΘ (ΠΡΩΙ, ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ)

Στo πλαίσιo έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού nCov-2019, έχουν κλείσει όλες οι είσοδοι του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (που έχει οριστεί ως «Νοσοκομείο αναφοράς») πλην της κεντρικής.

Προς αποφυγήν ταλαιπωρίας των αιμοδοτών, ζητήθηκε από το Κέντρο Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ διενέργεια αιμοληψιών εντός της ΔΕΘ και η Διοίκηση της ΔΕΘ ανταποκρίθηκε πρόθυμα με παραχώρηση κατάλληλου χώρου.

Έτσι, από την Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, οι πρωϊνές αιμοληψίες τις καθημερινές θα διενεργούνται εντός της ΔΕΘ, σε αυτοτελή χώρο στο περίπτερο 11 (απέναντι από το περίπτερο 1). Θα υπάρχει δυνατότητα για στάθμευση οχημάτων σε παρακείμενο χώρο (με είσοδο των αυτοκινήτων από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

Οι αιμοδότες μπορούν να προσέρχονται στην ΔΕΘ κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8:30-13:30 και κάθε Τετάρτη 10:30-13:30. Κατά τις ίδιες ώρες, στο Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ, θα γίνονται μόνο συνεδρίες αιμοπεταλιαφαίρεσης.

θα εξακολουθούν όμως να γίνονται αιμοληψίες στο Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ τις απογευματινές ώρες (Δευτέρα-Παρασκευή 17:30-19:30) καθώς και τις πρωινές ώρες σε σαββατοκύριακα και αργίες (9:00-12:30), με την ελπίδα ότι θα υπάρχει τότε ελεύθερος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στον περιβάλλοντα του Νοσοκομείου χώρο.

Η αίθουσα αιμοδοσίας εντός της ΔΕΘ, αναμένεται να λειτουργήσει επί ένα περίπου δίμηνο. Σκοπός μας είναι να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία των αιμοδοτών, ώστε να μην απειληθεί η επάρκεια αίματος λόγω μειωμένης προσέλευσής τους, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις σε πολλές κατηγορίες ασθενών (χειρουργεία προγραμματισμένα ή επείγοντα, πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς με θαλασσαιμία ή καρκίνο, κ.τ.λ.).

15/01/2020
Αγαπητοί μας αιμοδότες Προστρέχουμε και πάλι εκτάκτως σε σας, γιατί τα ημερήσια αποθέματα αίματος είναι πολύ μειωμένα και δεν αρκούν για κάλυψη των αναγκών μετάγγισης των ασθενών...

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για τοπικό φαινόμενο, αλλά πανελλαδικό, με συνέπεια, ούτε με αλληλοδανεισμό μονάδων αίματος να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους νοσηλευόμενους ασθενείς και τους ασθενείς με Μεσογειακή αναιμία.

Παρακαλούμε θερμά, όσοι έχετε συμπληρώσει το ελάχιστο απαιτούμενο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοληψιών, ελάτε να προσφέρετε το πολύτιμο αίμα σας!

20/12/2019
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ
ΑΠΟ ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (Επικαιροποίηση 18/12/2019)

Αγαπητοί μας
Σας ευχόμαστε καλές γιορτές! Καλή κι ευλογημένη χρονιά!
Σας ενημερώνουμε ότι βάσει εγγράφου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Αριθ. πρωτοκ. 9168/18-12-2019) οι ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ από ελονοσία περιοχές είναι:

Από τη Π.Ε. Πιερίας και συγκεκριμένα από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού:
1. Αιγίνιο, Καταχάς, και Μεγάλη Γέφυρα (από την Δημοτική Ενότητα Αιγινίου)
2. Παλιάμπελα (από τη Δημοτική Ενότητα Κολινδρού)

Διαβάστε περισσότερα...10/12/2019
Το Κέντρο Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας και για προσέλκυση νέων αιμοδοτών, έχει εξασφαλίσει την έγκριση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και έχει προγραμματίσει αιμοληψίες με την Κινητή Μονάδα Αιμοληψιών στην Αψίδα Θριάμβου του Γαλερίου (Καμάρα), μία φορά τον μήνα, μέχρι και τον Ιούνιο 2020, με ωράριο αιμοληψιών 11:00 -14:00.

Πρόκειται πάντοτε για ημέρα Τετάρτη και συγκεκριμένα την δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα.

Οι ημερομηνίες είναι:
13 Νοεμβρίου 2019
11 Δεκεμβρίου 2019
15 Ιανουαρίου 2020
12 Φεβρουαρίου 2020
11 Μαρτίου 2020
8 Απριλίου 2020
13 Μαΐου 2020
10 Ιουνίου 2020

ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΙΜΑ, ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΖΩΗ!
Για ενημέρωση υποψηφίων αιμοδοτών πατήστε εδώ

Και :
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
Αύριο, Τετάρτη θα γίνεται εθελοντική αιμοδοσία με την Κινητή Μονάδα του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ στην Αψίδα Θριάμβου του Γαλερίου (Καμάρα), με ωράριο αιμοληψιών 11:00 -14:00.

Ας πάμε με χαρά! Δίνοντας αίμα, χαρίζουμε ζωή!

Σας ευχαριστώ πολύ!2/12/2019
Αγαπητοί μας αιμοδότες

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι βάσει των εγγράφων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) με αριθμό πρωτοκόλλου 8672/29-11-2019 και 8678/29-11-2019. Διαβάστε το αρχείο15/11/2019
Αγαπητοί μας αιμοδότες

Με έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) με αριθμό πρωτοκόλλου 8317/13-11-2019, πληροφορηθήκαμε ότι επαναταξινομήθηκαν ως ΜΗ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ από τον ιό του Δυτικού Νείλου, όλες οι περιοχές της χώρας, εκτός από τον Δήμο Πεντέλης που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα του Βορείου Τομέα Αθηνών.

Επειδή για τον ίδιο λόγο, σταματά για το τρέχον έτος και ο μοριακός έλεγχος του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρακαλείστε όσοι από εσάς επισκεφθήκατε πρόσφατα έστω και για μία ημέρα τον Δήμο Πεντέλης, να μην προσφέρετε αίμα πριν συμπληρωθούν 28 ημέρες από την αποχώρησή σας από εκεί.ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ
Με έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α), την Παρασκευή 25-10-2019, ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα εξέτασης για ελονοσία δειγμάτων αιμοδοτών, λόγω εξάντλησης των αντιδραστηρίων. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε την λίστα περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί «ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΕΛΟΝΟΣΙΑ»
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ
Παρακαλούμε συμβουλευτείτε την επικαιροποιημένη (28-8-2019) λίστα περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί «ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΕΛΟΝΟΣΙΑ»

Aιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται στον Δήμο Κατερίνης, Λάρισας, Κιλελέρ, Τυρνάβου, Σπάτων- Αρτέμιδος, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Τοπείρου, Αβδήρων, Πέλλας , Ξάνθης, Θάσου, Κορδελιού – Ευόσμου, Ιάσμου, Τεμπών, Τρικκαίων, Πύδνας – Κολινδρού, Καβάλας, Καρδίτσας, Χαλκηδόνας, Βέροιας, Νέας Προποντίδας και Σουφλίου, Παλλήνης, Αγιάς, Ραφήνας-Πικερμίου και Λαγκαδά θα γίνονται δεκτοί και θα ελέγχεται το αίμα τους με μοριακές τεχνικές (ΝΑΤ) για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ ισχύουν μέτρα αποκλεισμού για τους αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται στο Δήμο Νέστου και Σοφάδων, Ηράκλειας Σερρών και Αρριανών Ροδόπης.Αγαπητοί αιμοδότες

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως έχουν λυθεί τα προηγούμενα τεχνικά προβλήματα και πλέον μπορούν να προσέρχονται για αιμοδοσία άτομα που κατοικούν ή εργάζονται στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Αιμοδοσία μπορεί να γίνεται από αυτούς τους αιμοδότες τέσσερις ημέρες της εβδομάδας και συγκεκριμένα Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή (όχι Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, λόγω χρονικών περιορισμών που αφορούν στη συλλογή και μεταφορά των δειγμάτων αυτών των αιμοδοτών, που χρειάζεται να αποστέλλονται στο εργαστήριο αναφοράς του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α), όπου και θα εξετάζονται για ελονοσία με μοριακό και ορολογικό έλεγχο).

Στο προσεχές διάστημα έχουν προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθούν και οργανωμένες αιμοδοσίες στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία κάποιων αιμοδοτών το τελευταίο χρονικό διάστημα και ελπίζουμε πως με τη δική σας ανταπόκριση και κινητοποίηση, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μειωμένης προσφοράς αίματος που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, λόγω του αποκλεισμού σημαντικού τμήματος της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση και τη συνεργασία. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Διαβάστε επίσης: ΔΙΕΥΚΡΙΝIΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣημαντική Ανακοίνωση

Αγαπητοί μας αιμοδότες

Λόγω τεχνικού προβλήματος αναστέλλονται οι αιμοληψίες από αιμοδότες που κατοικούν ή εργάζονται ή διανυκτέρευσαν στον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού (επηρεαζόμενη από ελονοσία περιοχή).

Θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση, μόλις ειδοποιηθούμε από το Εθνικό Κέντρο Αίματος (Ε.ΚΕ.Α) ότι μπορεί να γίνεται ο εργαστηριακός έλεγχος που απαιτείται για να χορηγηθούν με ασφάλεια οι μονάδες που θα προσφέρουν αυτοί οι αιμοδότες.

Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που μπορεί να έχει προκληθεί από την προηγούμενη ανακοίνωσή μας, με την οποία ενημερώναμε ότι θα ελέγχεται το αίμα τους από 22-4-19.

Ευχόμαστε καλή Ανάσταση και Χαρούμενη τη Λαμπρή ημέρα του Πάσχα!

Ιατρός Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη
Συντονίστρια Διευθύντρια του Κέντρου Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ


Η λίστα με τις επηρεαζόμενες από ελονοσία περιοχές περιλαμβάνει:

Ι. Από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:
Α. Από τον ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ
   Δημοτική Ενότητα Εχεδώρου:
      Καλοχώρι, Νέα Μαγνησία, Διαβατά, Αγία Σοφία, Σίνδος

Β. Από τον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
   Δημοτική Ενότητα Μενεμένης:
      Νέα Μενεμένη, Βόσπορος, Αγιος Νεκτάριος-Δενδροπόταμος, Μουριές

Γ. Ο Δήμος ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ
   ΙΙ. Από την Π.Ε. Έβρου
      Από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης:
         ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΕΡΩΝ: Αρδάνι, Βρυσούλα, Καβησός, Πόρος, Φέρες

Με εκτίμηση και ευχαριστίες
Ιατρός Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη
Συντονίστρια Διευθύντρια του Κέντρου Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Αιμοδότες που κατοικούν ή εργάζονται στις επηρεαζόμενες από ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές, αλλά και όσοι επισκέφθηκαν έστω και μία από αυτές και παρέμειναν εκεί έστω και μία νύκτα, χρειάζεται να το δηλώνουν σε όποια Υπηρεσία Αιμοδοσίας μεταβαίνουν.

Για όσους κατοικούν ή εργάζονται σε επηρεαζόμενη περιοχή, επιτρέπεται η αιμοδοσία, εφόσον εξετάζεται το αίμα τους με μοριακή τεχνική για τον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV).

Υποψήφιοι αιμοδότες που ταξίδεψαν και παρέμειναν έστω και μία μόνο νύκτα σε κάποια επηρεαζόμενη περιοχή, δεν πρέπει να προσφέρουν αίμα πριν συμπληρωθούν 28 ημέρες από την αποχώρηση-επιστροφή τους.

Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Κιλκίς, θα ελέγχονται όλοι οι αιμοδότες, ανεξαρτήτως αν έχει χαρακτηριστεί ως επηρεαζόμενη περιοχή ο Δήμος στον οποίο κατοικούν ή εργάζονται.

Αιμοδότες που κατοικούν ή εργάζονται στις επηρεαζόμενες περιοχές, αλλά και όσοι επισκέφθηκαν έστω και μία από αυτές και παρέμειναν εκεί έστω και μία νύκτα, χρειάζεται να το δηλώνουν σε όποια Υπηρεσία Αιμοδοσίας μεταβαίνουν.

Για όσους κατοικούν ή εργάζονται στις επηρεαζόμενες περιοχές, επιτρέπεται η αιμοδοσία, εφόσον εξετάζεται το αίμα τους με μοριακή τεχνική για τον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV).

Υποψήφιοι αιμοδότες που ταξίδεψαν και παρέμειναν έστω και μία μόνο νύκτα σε κάποια από τις επηρεαζόμενες περιοχές, δεν πρέπει να προσφέρουν αίμα πριν συμπληρωθούν 28 ημέρες από την αποχώρηση-επιστροφή τους,εκτός εάν το αίμα τους εξεταστεί με μοριακή τεχνική.

Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, ελέγχονται πλέον όλοι οι αιμοδότες ανεξαρτήτως αν έχει χαρακτηριστεί ως επηρεαζόμενη περιοχή ο Δήμος στον οποίο κατοικούν ή εργάζονται.

Αιμοδότες που κατοικούν ή εργάζονται στις επηρεαζόμενες από ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές, αλλά και όσοι επισκέφθηκαν έστω και μία από αυτές και παρέμειναν εκεί έστω και μία νύκτα, χρειάζεται να το δηλώνουν σε όποια Υπηρεσία Αιμοδοσίας μεταβαίνουν για να προσφέρουν αίμα.

Για όσους κατοικούν ή εργάζονται στις παραπάνω περιοχές, επιτρέπεται η αιμοδοσία, αλλά χρειάζεται να εξεταστεί το αίμα τους με μοριακή τεχνική για τον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV).

Υποψήφιοι αιμοδότες που ταξίδεψαν και παρέμειναν έστω και μία μόνο νύκτα σε κάποια από τις επηρεαζόμενες περιοχές, δεν πρέπει να προσφέρουν αίμα πριν συμπληρωθούν 28 ημέρες από την αποχώρηση-επιστροφή τους.


έκτακτο μήνυμα-έκκληση σε αιμοδότες - 16 Ιανουαρίου 2019

Επικαιροποιημένη λίστα επηρεαζόμενων περιοχών - 7 Σεπτεμβρίου 2018

Επικαιροποιημένη λίστα επηρεαζόμενων περιοχών - 29 Αυγούστου 2018

Επικαιροποιημένη λίστα επηρεαζόμενων περιοχών - 2 Αυγούστου 2018

Επικαιροποίηση λίστας περιοχών επηρεαζόμενων από τον ιό του Δυτικού Νείλου - 9 Αυγούστου 2018

Επικαιροποιημένη λίστα περιοχών επηρεαζόμενων από τον ιό του Δυτικού Νείλου - 16 Αυγούστου 2018

Σύμφωνα με το έγγραφο του Ε.ΚΕ.Α ΓΠ-7-5893/20-8-2018 στις επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές προστίθενται οι εξής:
Ο Δήμος Αιγάλεω (από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών)
Ο Δήμος Πειραιώς (από την Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων)
Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας (από την Π.Ε. Δυτικής Αττικής)
Ο Δήμος Καλλιθέας (από την Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών)
Ο Δήμος Παύλου Μελά (από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης)
Ο Δήμος Κομοτηνής (από την Π.Ε. Ροδόπης)

14 Ιουνίου 2018
Παγκόσμια ημέρα εθελοντή Αιμοδότη

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη 2018 στην Θεσσαλονίκη

|   Πρόσκληση και πρόγραμμα εκδηλώσεων WBDD

|   Δελτίο τύπου WBDD
Αγαπητοί μας αιμοδότες

Ολόψυχα σας ευχαριστούμε γιατί δεν μείνατε ασυγκίνητοι από τις παροτρύνσεις μας να πάτε σε όποια Υπηρεσία Αμοδοσίας σας είναι εύκολο, για να προσφέρετε αίμα...

Σας ευχαριστούμε, γιατί αφήσατε άλλες υποχρεώσεις σας και με την αθρόα σας προσέλευσή σας στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας τις τελευταίες 3 ημέρες, αρχίζει να εκλείπει το σημαντικό έλλειμμα αίματος που το τελευταίο διάστημα δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ομαλή κάλυψη των αναγκών σε μετάγγιση ασθενών σε όλη την χώρα ...

Σας ευχόμαστε κάθε καλό και σας περιμένουμε όσο πιο τακτικά μπορείτε...

23 Ιανουαρίου 2017


Δείτε περισσότερα για την εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου 2014)

Επίσης επισκεφτείτε την σελίδα για την εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών αιμοδοτών (11 Ιουνίου 2016)


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ (Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ) υπάρχει στον Οργανισμό του Νοσοκομείου από πολλών ετών.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ιστορική Δημόσια Υπηρεσία Αιμοδοσίας (μία από τις τρείς πρώτες της χώρας). Η ιστορία της αρχίζει το 1952, τότε δηλαδή που δημιουργήθηκε η Εθνική Υπηρεσία Αιμοδοσίας, καταρτίστηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Αιμοδοσίας και ιδρύθηκαν τα τέσσερα πρώτα Περιφερειακά Κέντρα Αιμοδοσίας, που περιελάμβαναν το «Κέντρο Αιμοδοσίας Θεσσαλονίκης» με Διευθυντή τον εξαίρετο ιατρό και άνθρωπο Θωμά Βαφειάδη. Αυτό ιδρύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 2592/1953 και λειτούργησε αρχικά στο «Γενικό Κεντρικό Νοσοκομείο» Θεσσαλονίκης (τώρα «Γ. Γεννηματάς»). Η λειτουργία του επαναπροσδιορίστηκε με το προεδρικό Διάταγμα υπ’ αρ. 4026/1959 και το προεδρικό διάταγμα υπ’ αρ. 391/1973.

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με τις αποφάσεις υπ’ αρ. 1/11-1-73 και 17/8-8-73 του Δ.Σ. του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» και την απόφαση 15/2-8-73 του Δ.Σ. του «Γενικού Κεντρικού Νοσοκομείου» Θεσσαλονίκης (τώρα «Γ. Γεννηματάς»).

Το προεδρικό διάταγμα υπ’ αρ. 391/29 Σεπτεμβρίου 1973 με το άρθρο 4 ορίζει «Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας» στο «Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης και στο άρθρο 8 κάνει λόγο για οργανική μεταφορά των θέσεων προσωπικού από το «Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».

Μετά το 1973, σταδιακά ιδρύθηκαν στη χώρα μας άλλα 12 Περιφερειακά Κέντρα Αιμοδοσίας. Σύμφωνα με το Π.Δ. 222/1997 (ΦΕΚ 169/29-8-97) άρθρο 4, τα Κέντρα Αιμοδοσίας λειτουργούν ως τμήματα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας.

Έκτοτε η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ αποτελεί ένα από τα λίγα μη Πανεπιστημιακά τμήματα του Νοσοκομείου μας και λειτουργεί με ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, όπως ορίζει ο Νόμος περί Υπηρεσιών Αιμοδοσίας.

Η συμβολή του Περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ στην εθνική προσπάθεια συλλογής αίματος από μη αμειβόμενους δότες υπήρξε καθοριστική.

Επί σειράν ετών το Νοσοκομείο διακρινόταν για τον πολύ μεγάλο αριθμό αιμοληψιών (κατείχε την πρώτη ή δεύτερη θέση πανελλαδικά), την επιστημονική κατάρτιση και αφοσίωση του ιατρικού, τεχνολογικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το 2006, το «ΑΧΕΠΑ» ευρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αφού εδώ λειτούργησε -για πρώτη φορά στη χώρα μας- Κέντρο Μοριακού ελέγχου του αίματος (από 26 Μαΐου 2006). Ο έλεγχος για την ανίχνευση γενετικού υλικού των ιών που ευθύνονται για το AIDS, την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα C (HIV, HBV και HCV αντίστοιχα) γίνεται σε μονήρη δείγματα με τεχνική ΝΑΤ (ΝΑΤ-ΤΜΑ με Procleix Ultrio). Πρόκειται για μέθοδο με πολύ μεγάλη ευαισθησία, επομένως διασφαλίζει σε ύψιστο βαθμό την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος.

Μετά το 2005, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας και τη μείωση του κόστους αλλά και την εναρμόνιση προς την νομοθεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης, έγιναν στη χώρα μας αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, που επηρέασαν και την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ. Αναφέρομε τις κυριότερες:
 • Το 2009, το Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας του Π. Γ. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Α.Χ.Ε.Π.Α ορίστηκε ως ένα από τα εννέα Κέντρα Αίματος της Ελλάδας, με Υπουργική απόφαση (Υ4γ/οικ.121672/8-9-2009 και ΥΑ 24713/15-9-2009, ΦΕΚ 2001/Β'/15.09.2009), που διέκρινε τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε Κέντρα Αίματος (9 συνολικά) και Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (101 συνολικά), με την υποχρέωση να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί, όπως ο Νόμος ορίζει, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2011. Στην ευθύνη και δικαιοδοσία του Κέντρου Μοριακού Ελέγχου του ΑΧΕΠΑ, ανήκε να εξετάζει δείγματα αιμοδοτών από τις παρακάτω 14 Υπηρεσίες Αιμοδοσίας:

  Π.Γ.Ν.Θ.  ΑΧΕΠΑ

  Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

  Π.Ν.Θ.  «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

  Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ

  Γ. Ν.Θ.  «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

  Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ

  Γ. Ν.Θ.  «ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ»

  Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

  Ν. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»

  Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

  Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ

  Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ


 • Κατόπιν νέων νομοθετικών ρυθμίσεων (υπουργικές αποφάσεις) που μείωσαν τον αριθμό Κέντρων Αίματος της χώρας μας από 9 (εννέα) σε 4 (τέσσερα), το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου ΑΧΕΠΑ από 21-11-2013 εξετάζει δείγματα αίματος από όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, δηλαδή αναλυτικά από τις παρακάτω 29 Υπηρεσίες Αιμοδοσίας:

  Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

  Γ. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

  Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  Γ.Ν.Θ. «ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ»

  Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

  Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

  Π.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

  Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ

  Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

  Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

  Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

  Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  Ν.Θ.  «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»

  Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ

  Γ. Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

  Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

  Γ. Ν. ΚΙΛΚΙΣ

  Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ

  Π.Π.Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ

  Γ. Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

  Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ

  Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

  Γ. Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ

  Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

   

  Γ. Ν. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

  Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ

   

  Γ. Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ

   

   

  Ο εξοπλισμός (αναλυτές Procleix Tigris, φυγόκεντρος, ψυγεία, σύστημα αποπωματισμού, σύστημα αρχειοθέτησης, καταψύκτες ) και η προμήθεια των αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο καθορίζονται από την σύμβαση υπ. αρ. 5/2012 ΣΤ-1, που υπογράφηκε την 17η Μαρτίου 2014 και ισχύει έως 16/3/2018.


ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ


ΥΠΟΣΤΑΣΗ - ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Η σήμερα αποκαλούμενη «Κέντρο Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ» Υπηρεσία Αιμοδοσίας, με την διπλή υπόσταση «Κέντρου Αίματος» και «Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας», παραμένει μία από τις τρεις μεγαλύτερες Υπηρεσίες συλλογής Αίματος στη χώρα μας και ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα διάθεσης αίματος σε νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς και ανεπίσημο -αλλά αναγνωρισμένο στη συνείδηση όλων πανελλαδικά- Κέντρο Ανοσοαιματολογικού ελέγχου, γι΄ αυτό και δεχόμαστε συχνά αιτήματα για επίλυση προβλημάτων ασυμβατότητας, πολλαπλής αλλο-ανοσοποίησης, συνύπαρξης αυτο- και αλλο-ανοσοποίησης και άλλων ανοσοαιματολογικών προβλημάτων.

Το Κέντρο Αίματος καλύπτει τις ανάγκες σε αίμα των παρακάτω νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών του νομού Θεσσαλονίκης (παλαιότερα και των Ν. Θεσσαλονίκης «ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ» και «Αφροδισίων και Δερματικών νόσων»):
 • Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ»
 • Ν. Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
 • Γ.Ν.Θ. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
 • Γ.Ν.Θ. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
 • «Γ.Σ.Ν.Θ. 424»
 • Ν. Θεσσαλονίκης «ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ»
 • Κλινική Κυανούς Σταυρός-EUROMEDICA
Σημειωτέον ότι, η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ εξυπηρετεί τις ανάγκες μετάγγισης 80-120 ασθενών με ομόζυγη Μεσογειακή Αναιμία όλο τον χρόνο. Από το σύνολο των μεταγγιζόμενων μονάδων συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων σε ασθενείς του νοσοκομείου μας, ποσοστό περίπου 32% κατ’ έτος χορηγείται σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία.


ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ περιλαμβάνει τα παρακάτω επιμέρους τμήματα και εργαστήρια:

Α. ΤΜΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Α1. Συλλογή ολικού αίματος στο Κέντρο Αίματος

Α1α. Χώροι

 • Αίθουσα αναμονής αιμοδοτών
 • Αίθουσα υποδοχής και καταγραφής αιμοδοτών
 • Εξεταστήριο για εμπιστευτική συνέντευξη, εξέταση αιμοσφαιρίνης, απόρριψη ή αποδοχή του αιμοδότη
 • Αίθουσα αιμοληψιών, που περιλαμβάνει και χώρο αναψυχής και χώρο ανάνηψης
 • Γραμματεία-γραφείο επισκεπτριών

Α1β. Ωράριο Αιμοληψιών ολικού αίματος
Οι ώρες λειτουργίας για αιμοδότες ολικού αίματος είναι:

 • Τις καθημερινές 8:30 - 13.30 και 17:30-19:30, με εξαίρεση το πρωί της Τετάρτης.
 • Την Τετάρτη, οι αιμοληψίες αρχίζουν ώρα 10.30 (λόγω της εβδομαδιαίας συνάντησης του Τμήματος από 8:30 έως 10:30).
 • Το Σάββατο, την Κυριακή και τις αργίες 9:00-12:30

Α2. Συλλογή ολικού αίματος με Κινητή Μονάδα Η Κινητή Μονάδα Αιμοληψιών, χρησιμοποιείται για εξορμήσεις σε προσβάσιμες περιοχές, κατόπιν συνεννόησης με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών. Πρόκειται για πολύ μεγάλου μεγέθους εκπτυσσόμενο, λεωφορειακού τύπου όχημα, με 4 σταθερές πολυθρόνες αιμοληψίας, εξεταστήριο και χώρο αναψυχής.


Α3. Συλλογή ολικού αίματος με Κινητό Συνεργείο Μετάβαση κινητού συνεργείου που απαρτίζουν 1 ιατρός, 1-2 τεχνολόγοι και 1-4 νοσηλεύτριες, με ειδικό εννεαθέσιο όχημα που μεταφέρει φορητές κλίνες αιμοληψιών και όλον τον απαιτούμενο εξοπλισμό, σε τόπους που καθορίζονται από συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών και εγκρίνεται από την Υπηρεσία μας η καταλληλότητά τους. Οι εξορμήσεις αυτές γίνονται σχεδόν όλες τις καθημερινές και σχεδόν κάθε Κυριακή. Σπάνια γίνονται εξορμήσεις ημέρα Σάββατο.


Α4. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ-ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

 1. Η Υπηρεσία μας είναι μία από τις πρώτες (αν όχι η πρώτη στην Ελλάδα) που εφαρμόζει μέθοδο αναίμακτης μέτρησης αιμοσφαιρίνης (από το φθινόπωρο 2015) για να μην ενοχλούνται οι αιμοδότες από το σχετικά επώδυνο τρύπημα στο δάκτυλο με σκαριφιστήρα
 2. Η Υπηρεσία μας εφαρμόζει από πολλών ετών (2011), ως επιπρόσθετο μέτρο ασφάλειας, τον αυτο-αποκλεισμό χρήσης μονάδας αίματος (confidential unit exclusion CUE)
 3. Η Υπηρεσία μας συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση των αιμοδοτών για την δυνατότητα να γίνουν -εάν το επιθυμούν- δότες μυελού οστών ή στελεχιαίων κυττάρων περιφερικού αίματοςΒ. ΤΜΗΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑΦΑΙΡΕΣΗΣ-ΠΛΑΣΜΑΦΑΙΡΕΣΗΣ

Έως τώρα χρησιμοποιείται μόνο για αιμοπεταλιαφαιρέσεις. Με το κατάλληλο προσωπικό και προμήθεια ειδικών Kits για τα μηχανήματα αφαίρεσης, μπορεί να λειτουργήσει και για πλασμαφαιρέσεις και αφαιρέσεις στελεχιαίων αιμοποιητικών κυττάρων.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται κατόπιν προσυνεννόησης και εξέτασης δείγματος αίματος του υποψήφιου δότη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2313303399 και 2313303390, πρωϊνές ώρεςΓ. ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

Λειτουργεί με ευθύνη κυρίως των επισκεπτριών υγείας και των 2 ιατρών του Κινητού Συνεργείου.

 • Λειτουργεί πρωϊνές ώρες
 • Διεκπεραιώνει όλη τη διαδικασία συνεννόησης για τη δημιουργία νέων συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών
 • Προγραμματίζει τις εξορμήσεις σε συνεννόηση με:
  - τους υπευθύνους των συλλόγων (καθορισμός τόπου και ημερομηνίας, δήλωση της προτίμησης για την μεγάλη Κινητή Μονάδα ή για φορητές κλίνες)
  -το γραφείο κίνησης του ΕΚΑΒ (για εξασφάλιση οδηγού)
 • Αναλαμβάνει την ταχυδρομική αποστολή ευχαριστηρίων επιστολών και κάρτας με την ομάδα αίματος
 • Συντονίζει και καταρτίζει το πρόγραμμα ενημερωτικών ομιλιών για την εθελοντική αιμοδοσία σε σχολεία, εταιρείες, σωματεία κ.λπ.
 • Φροντίζει για την εξασφάλιση αφισών και έντυπου ενημερωτικού υλικού που εκδίδει το Ε.ΚΕ.Α ή το Υπουργείο Υγείας, για διανομή τους όπου χρειαστεί για προσέλκυση αιμοδοτών
 • Θέτει στη διάθεση συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών δικά τους στατιστικά στοιχεία
 • Ενημερώνει καθημερινά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) για τα ημερήσια αποθέματα αίματος και παραγώγων στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ και άλλες 13 Υπηρεσίες Αιμοδοσίας
 • Καταρτίζει λίστες με ονόματα εθελοντών προς βράβευσιν και φροντίζει να προμηθευτεί τα αντίστοιχα διπλώματα και μετάλλια

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 303390Δ. ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Λειτουργεί με ευθύνη του νοσηλευτικού προσωπικού, με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η ανιχνευσιμότητα κάθε μονάδος αίματος σε όλα τα στάδια της διαδρομής της, από τη στιγμή που προσφέρθηκε από τον αιμοδότη μέχρι και την τελική της τύχη και αντίστροφα.
Καταχωρεί μονάδες εισαγόμενες από άλλες Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.
Φροντίζει για αποστολές μονάδων αίματος και παραγώγων σε Νοσοκομεία της ευθύνης μας και εφ΄ όσον υπάρχει δυνατότητα σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο δηλώσει ότι έχει ανάγκη.
Ιεραρχεί με την βοήθεια ιατρού τις ανάγκες για μετάγγιση των ασθενών, με βάση τον βαθμό του «επείγοντος».
Το τμήμα λειτουργεί με πλήρη μηχανοργάνωση, αλλά τηρούνται συμπληρωματικά και μερικά χειρόγραφα αρχεία.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313303405 εσωτερικό 3Ε. ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΛΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Εκτελούνται:

 • Παρασκευή συμπυκνωμένων ερυθρών (Σ.Ε.)
 • Παρασκευή φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος (FFP)
 • Παρασκευή συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων από τυχαίο δότη ολικού αίματος
 • Παρασκευή κρυοΐζήματος και κρυοϋπερκειμένου
 • Λευκαφαίρεση παραγώγων
 • Πλύσιμο παραγώγων
 • Ανασύσταση ολικού αίματος


ΣΤ. ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΜΑΔΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ

Λειτουργεί με ευθύνη των τεχνολόγων και των ιατρών.
Εκτελείται:

 • προσδιορισμός ομάδων αίματος υποχρεωτικά σε κάθε μονάδα αίματος (σε κάθε αιμοδότη), στο σύστημα ΑΒΟ και Rhesus, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία
 • ανεύρεση εκτεταμένου ερυθροκυτταρικού φαινοτύπου σε διάφορα συστήματα ερυθροκυτταρικών αντιγόνων με κλινική σημασία, σε πολύ μεγάλο ποσοστό μονάδων αίματος, ώστε να εφαρμόζεται η στρατηγική «Better match», δηλαδή να ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα το προς χορήγησιν αίμα με το αίμα του ασθενούς, προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή ο οργανισμός του ασθενούς με ερυθροκυτταρικά αντιγόνα στα οποία ο ίδιος είναι αρνητικός

Το τμήμα είναι εξοπλισμένο με αυτοματοποιημένο μηχάνημα, χρησιμοποιούνται όμως και χειροκίνητες τεχνικές. Προκειμένου να αποφεύγονται λάθη, βάσει νόμου, απαιτείται προσδιορισμός ομάδος στο σύστημα ΑΒΟ και Rhesus από δύο διαφορετικές αιμοληψίες, με δύο διαφορετικές τεχνικές και με δύο διαφορετικούς τύπους αντιδραστηρίων, προτού θεωρηθεί το αποτέλεσμα οριστικό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν χορηγείται κάρτα με την ομάδα αίματος στους αιμοδότες πριν προσφέρουν αίμα δύο φορές.Ζ. ΤΜΗΜΑ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Λειτουργεί με ευθύνη των τεχνολόγων και των ιατρών.
Γίνεται:

 • Εκτέλεση δοκιμασιών για σωστή τυποποίηση της ομάδος αίματος κάθε ασθενούς στο σύστημα ΑΒΟ και Rhesus

  Απαιτείται εξέταση δειγμάτων από δύο διαφορετικές αιμοληψίες, με τήρηση όλων των απαιτούμενων προφυλάξεων για αποφυγή λαθών στην ταυτοποίηση του ασθενούς, στη σήμανση των σωληναρίων και των παραπεμπτικών και στην εισαγωγή των αποτελεσμάτων στο σύστημα μηχανοργάνωσης
 • Έλεγχος για τυχόν ανώμαλες συγκολλητίνες (ανίχνευση αντιερυθροκυτταρικών αντισωμάτων)
 • Ταυτοποίηση αυτο-και αλλο-αντισωμάτων
 • Δοκιμασία συμβατότητας
 • Επίλυση προβλημάτων ασυμβατότητας
 • Έλεγχος αιμολυτικής νόσου του νεογνού
 • Διερεύνηση αιμολυτικών αντιδράσεων σε μετάγγιση ολικού αίματος ή Σ.Ε.

Τηλέφωνο 2313303407Η. ΤΜΗΜΑ ΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Λειτουργεί με ευθύνη των τεχνολόγων και την εποπτεία των ιατρών.
Γίνεται:

 • Έλεγχος για σύφιλη όλων των δειγμάτων αίματος των αιμοδοτών
  Μέχρι πρότινος με τεχνική RPR.
  Από το 2015 με αυτοματοποιημένο μηχάνημα χημειοφωταύγειας (Architect)
 • Έλεγχος όλων των δειγμάτων αίματος των αιμοδοτών με αυτοματοποιημένο μηχάνημα χημειοφωταύγειας (Architect) για:
  HBs Ag, anti-HCV, anti-HIV I/II, anti-HTLV 1 και 2
 • Έλεγχος επιλεγμένων δειγμάτων αίματος αιμοδοτών με αυτοματοποιημένο μηχάνημα ELISA
 • Έλεγχος όλων των δειγμάτων υποψηφίων δοτών αιμοπεταλίων αφαίρεσης για CMV IgG και IgM
 • Επανέλεγχος όλων των θετικών δειγμάτων στο τέλος κάθε βάρδιας
 • Εσωτερικός Ποιοτικός έλεγχος σε καθημερινή βάση
 • Εξωτερικός Ποιοτικός έλεγχος (4 ετήσιοι κύκλοι)
 • Επιβεβαιωτική μέθοδος για αντι-HCV (ανοσοαποτύπωση-RIBA)
 • Επιβεβαιωτική μέθοδος για anti-HTLV (INNOLIA)
 • Αποστολή δειγμάτων για επιβεβαιωτική μέθοδο για σύφιλη σε εργαστήριο αναφοράς (στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», όπου έχει μεταφερθεί από το Νοσοκομείο «Αφροδισίων και Δερματικών νόσων»).
 • Αποστολή δειγμάτων για επιβεβαιωτική μέθοδο για anti-HIV (Western Blot) σε εργαστήριο αναφοράς του Α.Π.Θ.
 • Μεταφορά ορού από δείγμα κάθε αιμοδότη σε ειδικό φιαλίδιο για αρχειοθέτηση σε καταψύκτες -35 έως -86 C
 • Φύλαξη των δειγμάτων αρχείου επί τουλάχιστον όσο χρόνο ο Νόμος ορίζει (1 χρόνο)
 • Τήρηση Αρχείων για όλα τα θετικά δείγματα και τις επαναλήψεις, καθώς και για το αποτέλεσμα των εξετάσεων «νέου δείγματος δότη» και των αποτελεσμάτων των επιβεβαιωτικών εξετάσεων

Τηλέφωνο 2313303398Θ. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΛΛΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Γενική αίματος γίνεται:

 • σε ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθεια
 • σε αιμοδότες ολικού αίματος με υποψία σιδηροπενίας
 • σε υποψήφιους δότες ολικού αίματος επί υποψίας αναξιόπιστου αποτελέσματος αναίμακτης μέτρησης αιμοσφαιρίνης
 • σε κάθε υποψήφιο δότη αιμοπεταλίων

Φερριτίνη ορού ή πλάσματος γίνεται:

 • σε ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθεια
 • σε αιμοδότες ολικού αίματος με υποψία σιδηροπενίας
 • σε ασθενείς που υπόκεινται σε θεραπευτικές αφαιμάξεις λόγω πολυκυτταραιμίας.
  Όποτε χρειαστεί να γίνει μέτρηση ερυθροβλαστών, μέτρηση δικτυοερυθροκυττάρων, διαχωρισμός κλασμάτων αιμοσφαιρίνης με HPLC, μέτρηση χολερυθρίνης ή τρανσαμινασών, καλλιέργεια αίματος κ.λπ., τα δείγματα αποστέλλονται κατόπιν συνεννόησης στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου μας, με ειδικό παραπεμπτικό.


Ι. ΧΩΡΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
 • ΧΩΡΟΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ σταθεράς θερμοκρασίας 4 C (+2 έως +6) για φύλαξη των μονάδων συμπυκνωμένων ερυθρών
 • ΨΥΚΤΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ (walk in)
 • ΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ (-30, -86 C)
  Φύλαξη FFP σε καταψύκτες πλάσματος και δειγμάτων αρχείου σε καταψύκτες αρχειοθέτησης δειγμάτων
 • ΑΝΑΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΕΠΩΑΣΤΗΡΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ 24 C για συντήρηση μονάδων αιμοπεταλίων


Κ. ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ

Σταθερός πάγκος με χρωματική σήμανση
Οβίδα πνευματικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο 2313303405 Εσωτερικό 3Λ. ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Σταθερός ξεχωριστός πάγκος

Τηλέφωνο 2313303405 Εσωτερικό 3Μ. ΤΜΗΜΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ–ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ


Τηλέφωνο 2313303405 Εσωτερικό 3Ν. ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣΞ. ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΥΛΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝΟ. ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥΠ. ΧΩΡΟΙ ΑΡΧΕΙΩΝΡ. ΓΡΑΦΕΙΑ ΙΑΤΡΩΝ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ
 • Παροχή συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε δότες με θετικούς δείκτες για μεταδιδόμενο με τη μετάγγιση νόσημα
 • Παροχή συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε δότες με θετική άμεση Coombs
 • Παροχή συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε δότες με σιδηροπενική αναιμία ή απλή σιδηροπενία
 • Παροχή συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε δότες με ετερόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία (οι οποίοι και ενημερώνονται να μην προσφέρουν αίμα άλλη φορά)
 • Συμβουλευτική για Θεραπευτικές αφαιμάξεις
 • Συμβουλευτική για αυτόλογη μετάγγιση

Τηλέφωνο 2313303404Σ. ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Περιλαμβάνει :

 • χώρους παραλαβής και προετοιμασίας δειγμάτων αίματος (περίπου 600-700 δείγματα ημερησίως τις καθημερινές)
 • εργαστήριο με 4 μηχανήματα Tigris για αυτοματοποιημένη τεχνική ΝΑΤ
 • χώρους αρχειοθέτησης των δειγμάτων

Ελέγχει δείγματα από 29 Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας με τεχνική NAT για HBV, HCV, HIV (περίπου 182.000 δείγματα ετησίως, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των συλλεγόμενων μονάδων στη χώρα μας) :

 • Καταρτίζονται κατά μέσο όρο τρείς λίστες εργασίας τις καθημερινές και 1-2 λίστες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
 • Λειτουργία του Κέντρου 365 ημέρες τον χρόνο, σε δύο βάρδιες τις καθημερινές και μια πρωινή βάρδια τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες.
 • Σε περίπτωση ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού δειγμάτων (π.χ. μεγάλες εξορμήσεις) ή ανάγκης έκδοσης των αποτελεσμάτων του ελέγχου το συντομότερο δυνατόν, για να γίνει απελευθέρωση μονάδων αίματος αυθημερόν, προστίθεται εκτάκτως επιπλέον βάρδια.

Τηλέφωνο 2313303461, 2313303468Τ. ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
 1. Εργαστήριο Ποιοτικού ελέγχου
 2. Εργαστήριο αιμόστασης - πήξης
  Εξοπλισμός κατάλληλος για έλεγχο της λειτουργικότητας των αιμοπεταλίων.


Υ. ΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΝ
 1. Εργαστήριο συγκεντρωτικού ορολογικού ελέγχου
 2. Εργαστήριο γονιδιακής τυποποίησης ομάδων αίματος

Σχεδιάγραμμα Πρόσβασης

Σχεδιάγραμμα Πρόσβασης στο Κέντρο Αιμοδοσίας
Κέντρο Αιμοδοσίας