Εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών αιμοδοτών
Δείτε επίσης: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΤΗΝ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται (από το 2004), ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη -World Blood Donor Day (WBDD)- από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ιδέα του εορτασμού έχει υιοθετηθεί από τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μεταγγισιοθεραπείας.

Συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης (14-6-1868) του αυστριακού παθολόγου Karl Landsteiner ο οποίος το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος -αργότερα και το Ρέζους- και το 1930 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για αυτή τη σημαντική ανακάλυψη.

Κάθε χρόνο επιλέγεται διαφορετικό κεντρικό σύνθημα, βάσει του οποίου οργανώνεται μία εκστρατεία δράσεων ενημέρωσης του κοινού και απονομής τιμής στους αιμοδότες. Για τον εφετινό εορτασμό έχει επιλεγεί ως κεντρικό σύνθημα η φράση: «Το αίμα μας ενώνει όλους» ("Blood connects us all"). Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θέλει εφέτος να εστιάσει σε ευχαριστίες προς τους αιμοδότες και να δώσει έμφαση στη «συμμετοχή» ("sharing") και στον «σύνδεσμο» ("connection") μεταξύ αιμοδοτών και ασθενών.

Επιπλέον υιοθέτησε το σύνθημα «Μοίρασε ζωή, δώσε αίμα» ("Share life, give blood"), για να δείξει ότι η εθελοντική αιμοδοσία συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σε θέματα φροντίδας του ενός για τον άλλο και ενισχύει την κοινωνική συνοχή (community cohesion). Η εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου βασίζεται εφέτος στην προβολή της ιστορίας ανθρώπων που η ζωή τους σώθηκε χάρις στην μετάγγιση αίματος, προκειμένου να ενθαρρυνθούν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν αίμα και να υποκινηθούν υγιείς άνθρωποι που ποτέ ως τώρα δεν έχουν δώσει αίμα, να γίνουν αιμοδότες. Φυσικά εξακολουθούν να παραμένουν βασικοί στόχοι του εορτασμού της ημέρας, η παρότρυνση για επάρκεια και ασφαλές αίμα, άρα και η επίτευξη 100% εθελοντικής, μη αμοιβόμενης αιμοδοσίας, σε όλα τα κράτη.

Το Εθνικό Κέντρο Αίματος, με έγγραφο της Προέδρου του, κυρίας Ματσούκα, πριν μερικούς μήνες κάλεσε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας να οργανώσουν εορταστικές, εκδηλώσεις τιμώντας την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη.

Στην Θεσσαλονίκη, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κύριος Στρατής Πλωμαρίτης σε συνεννόηση με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ κύριο Γιώργο Κίρκο, κάλεσε τις πέντε Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της πόλης να οργανώσουν από κοινού μία τελετή ευχαριστιών προς τους αιμοδότες, επιπλέον των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Έτσι, έχει οργανωθεί μία τελετή απονομής τιμής σε εθελοντές αιμοδότες, που θα λάβει χώραν στο συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:00 έως 21:30. Κατά τη διάρκεια της τελετής, στην οποία θα συμμετέχει ως παρουσιαστής ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 κύριος Χρήστος Δάντσης, θα βραβευθούν πολλοί αιμοδότες και θα δοθεί βήμα σε εκπροσώπους συλλόγων ασθενών, για να καταδειχθεί πόση ευγνωμοσύνη νοιώθουν οι ασθενείς για τους άγνωστους αιμοδότες που τους έσωσαν τη ζωή.

Επιπλέον την 14-6-2016, θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση στον πεζόδρομο της Βασιλέως Ηρακλείου και αιμοδοσία με την Κινητή Μονάδα αιμοληψιών στην πλατεία της οδού Αριστοτέλους (κάτω από την Μητροπόλεως).

Κατόπιν αιτήματός μας που αποδέχθηκε πρόθυμα ο ΟΑΣΘ, επί δύο εβδομάδες θα προβάλλεται μήνυμα σχετικό με την εθελοντική αιμοδοσία σε πολυσύχναστες στάσεις αστικών λεωφορείων, με σκοπό την όσο το δυνατόν ευρύτερη ευαισθητοποίηση πολιτών και μάλιστα νέων.

8 Ιουνίου 2016 Ιατρός Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη Συντονίστρια Διευθύντρια του Κέντρου Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΤΗΝ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή αιμοδότη (14 Ιουνίου) συνδιοργάνωσε με τις υπόλοιπες 4 Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της Θεσσαλονίκης τελετή απονομής τιμής σε εθελοντές αιμοδότες, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο ''Ι.ΒΕΛΛΙΔΗΣ" το Σάββατο 11-6-2016. Σχετικά με τα κριτήρια για τις βραβεύσεις, διευκρινίζομε τα εξής:

 1. Οι οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Υπηρεσία Αιμοδοσίας ήταν να εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς καμία παρέκκλιση
 2. Ο νόμος :
  ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1992 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 435
  Άρθρο 1
  Ορίζουμε τα παρακάτω ειδικά κίνητρα για τους εθελοντές αιμοδότες. Ο εθελοντής αιμοδότης δικαιούται ιατρικής φροντίδας και εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα πάντα με τη γνώση του υπεύθυνου γιατρού της αιμοδοσίας.

  Ηθική ικανοποίηση του αιμοδότη για την συνεισφορά του. Κάλυψη του ίδιου του αιμοδότη και της οικογένειάς του για τυχόν ανάγκες του σε αίμα και παράγωγα. Οι αιμοδότες τυγχάνουν τιμής και κοινωνικής αναγνώρισης. Η ηθική και κοινωνική αναγνώριση των εθελοντών αιμοδοτών περιλαμβάνει απονομή διπλωμάτων, βραβείων και μεταλλίων (διασήμων) ενιαίου τύπου.

  Η πρώτη αιμοδοσία, εκτός από τη χορήγηση ειδικής ταυτότητας, συνοδεύεται και με την επίδοση ευχαριστήριας επιστολής από την Αρμόδια Υπηρεσία Αιμοδοσίας.
  Η 5η αιμοδοσία επιβραβεύεται με δίπλωμα, που απονέμεται από την αρμόδια Υπηρεσία Αιμοδοσίας σε ειδική τελετή.
  Η 10η αιμοδοσία τιμάται με δίπλωμα και χάλκινο διάσημο που απονέμεται από την αρμόδια Υπηρεσία Αιμοδοσίας με την παρουσία των Τοπικών Αρχών.
  Η 25η αιμοδοσία τιμάται με ειδικό βραβείο και αργυρό μετάλλιο, που απονέμεται μετά από πρόταση της αρμόδιας Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, από τον Υπουργό Υγείας, πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ειδική τελετή στην επέτειο του εορτασμού στη μνήμη του “ΗΛΙΑ ΠΟΛΙΤΗ”.

  Άρθρο 2 Σύλλογοι και Ομάδες εθελοντών αιμοδοτών επιβραβεύονται με ειδικές τιμητικές διακρίσεις.
  Συγκεκριμένα απονέμεται δίπλωμα και πλακέτα χάλκινη ή αργυρή ανάλογα με την προσφορά αίματος των Συλλόγων (500 και 2500 μονάδες αίματος αντίστοιχα)… Αθήνα 16 Ιουνίου 1992
 3. Σύμφωνα με τον νόμο, και βάσει της οδηγίας να μη βραβευθούν εφέτος άτομα που έχουν ήδη βραβευθεί, καταρτίστηκαν κατάλογοι αιμοδοτών που πρόσφεραν εντός του έτους 2015 αίμα για 5η, ή 10η, ή 25η φορά. Όλοι ειδοποιήθηκαν ότι θα παραλάβουν το βραβείο τους προ της έναρξης της τελετής ή μετά το τέλος της τελετής και σε περίπτωση που δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στην τελετή, από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας, καθημερινή, πρωϊνές ώρες.
 4. Ο παραπάνω αναφερόμενος νόμος δεν προβλέπει τίποτε για όσους πρόσφεραν αίμα περισσότερες από 25 φορές. Επειδή αυτό το «κενό του νόμου» αφήνει χωρίς βράβευση πολύ αφοσιωμένους αιμοδότες, ζητήσαμε να μας επιτραπεί να βραβευθούν με αργυρό μετάλλιο και αιμοδότες που έχουν δώσει αίμα περισσότερες από 50 φορές.
 5. Βάσει του δεύτερου άρθρου του ίδιου νόμου καταρτίστηκαν και οι λίστες συλλόγων προς βράβευσιν.
 6. Οι βραβεύσεις αιμοδοτών καθορίζονταν μόνο από τα παραπάνω κριτήρια, άσχετα αν έρχονταν μεμονωμένα να προσφέρουν αίμα ή αν ανήκαν σε συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών.
 7. Εκπρόσωποι όλων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, είχαμε αποφασίσει, ότι χάριν οικονομίας χρόνου, εντός της αίθουσας της εκδήλωσης, θα μπορούσε να επιδοθεί το βραβείο σε πολύ μικρό αριθμό αιμοδοτών και συλλόγων, που δεν έπρεπε να ξεπερνάει αθροιστικά τον αριθμό 15.
 8. Για την δική μας Υπηρεσία, η επιλογή όσων θα έπαιρναν το βραβείο τους κατά την διάρκεια της τελετής, έγινε με κλήρωση.

Βραβεύτηκαν με:
 • τιμητικό δίπλωμα της Υπηρεσίας μας 494 αιμοδότες για την 5η αιμοδοσία (εντός του 2015)
 • τιμητικό δίπλωμα και χάλκινο μετάλλιο 153 αιμοδότες για την 10η αιμοδοσία (εντός του 2015)
 • τιμητικό δίπλωμα και αργυρό μετάλλιο 17 αιμοδότες για την 25η αιμοδοσία (εντός του 2015)
Κατά τη διάρκεια της τελετής δόθηκε το βραβείο σε 6 συλλόγους και 5 αιμοδότες του Νοσοκομείου μας που είχαν επιλεγεί με κλήρωση. Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2016

Ιατρός Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη
Συντονίστρια Διευθύντρια του Κέντρου Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ