Εκπαίδευση Οφθαλμιάτρων από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στο Εργαστήριο Έρευνας και Κλινικών Εφαρμογών στην Οφθαλμολογία (LaRCAO), της Α΄Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης

line

Το Εργαστήριο Έρευνας και Κλινικών Εφαρμογών στην Οφθαλμολογία (LaRCAO) της Α΄Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 2000 από τον Φώτη Τοπούζη, Αναπληρωτή Καθηγητή στην Οφθαλμολογία. Η κύρια ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου LaRCAO αποτελείται από επιστήμονες από τους τομείς της Οφθαλμολογίας και της Ιατρικής Πληροφορικής και από τους αρμόδιους εκπαιδευμένους τεχνικούς. Το LaRCAO είναι πιστοποιημένο μέλος του European Vision Institute Clinical Research Network (EVICR.net) και είναι αφιερωμένο στην πραγματοποίηση της κλινικής έρευνας στην Οφθαλμολογία με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.

Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του εργαστηρίου περιλαμβάνουν την επιδημιολογία και μελέτες βασισμένες στον πληθυσμό, τη γενετική και τη γενετική επιδημιολογία, τεχνολογίες απεικόνισης, οφθαλμική αιματική ροή και κλινικές δοκιμές σε 1) γλαύκωμα, 2) ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), 3) διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Μεγάλα έργα έρευνας που διεξάγονται στο εργαστήριο LaRCAO περιλαμβάνουν: Το Thessaloniki Eye Study, τη μεγαλύτερη μελέτη με βάση τον πληθυσμό για το γλαύκωμα και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Τη μελέτη EUREYE, μια πανευρωπαϊκή μελέτη βασισμένη στον Eυρωπαικό πληθυσμό σχετικά με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας AMD. Τη μελέτη GlaucoGENE, ενός πανευρωπαϊκού δικτύου γενετικής επιδημιολογίας στο γλαύκωμα.

Εκτός από την έρευνα, το LaRCAO είναι αφιερωμένο στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στο γλαύκωμα και στον αμφιβληστροειδή. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί οφθαλμίατροι από άλλα Ελληνικά και ξένα ιδρύματα έχουν έρθει στο εργαστήριο LaRCAO ώς παρατηρητές των δραστηριοτήτων του εργαστηρίου που περιλαμβάνουν όλες τις σχετικές ερευνητικές και κλινικές δραστηριότητες. Επιπλέον, το εργαστήριο LaRCAO είναι ένα απο τα 7 Ευρωπαϊκά Κέντρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποτροφιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γλαυκώματος (EGS), το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις υποτροφιών σε γιατρούς από άλλες Eυρωπαϊκές χώρες για την ειδική μετεκπαίδευσή τους στο γλαύκωμα (fellowship grants) στο εργαστήριο LaRCAO. Επιπλέον, το LaRCAO δέχεται, από ευρωπαϊκές χώρες οφθαλμιάτρους στους οποίους έχει απονεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Οφθαλμολογική Εταιρεία , «Εκπαιδευτική υποτροφία για μετεκπαίδευση οφθαλμιάτρων». Εκτός από το γλαύκωμα και τον τομέα παθολογίας του αμφιβληστροειδή, το LaRCAO έχει ισχυρή παράδοση και εμπειρία στην επιδημιολογία. Στο πλαίσιο αυτό το LaRCAO έχει δεχθεί στο παρελθόν Επιστήμονα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου Κίνας(School of Public Health in Beijing University China), για πρόγραμμα κατάρτισης ενός έτους στην οφθαλμική επιδημιολογία, σε μελέτες πληθυσμών και βιοστατιστικής. Αυτή η υποτροφία υποστηρίζεται από ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το LaRCAO παρέχεται στο http://www.larcao.gr